Ohjeita

Putkilinjoja ei erikseen tarkkailla, mahdolliset vuotoepäilyt ja toimintahäiriöt on ilmoitettava VÄLITTÖMÄSTI PUHEENJOHTAJALLE TAI HUOLTOMIEHELLE!! Veden kulutusta tietenkin tarkkaillaan kaikilla mittauspisteillä ja verrataan laskutukseen, mutta se ei paljasta vesivahinkoja heti.

Tarkkailkaa myös linjakeppien kuntoa (ohuet siniset kepit) metsässä ja pelto-ojien varressa, samoin vesistöjen varrella olevat ”VESIJOHTO” – taulut on oltava asiallisesti näkyvillä! Mutta talo- ja runkojohtojen sulkuventtiileitä ei saa yrittää oikoa. Ne on annettava olla vinossa, koska ne voivat murtua, jos niitä taivutellaan tai niihin kohdistuu iskuja, tai niitä tönäistään esim. traktorilla pellon reunassa, auratessa lumia tms. Jos vahinkoja sattuu, kuuntelulaitteella voi kuunnella mahdollisen vuotokohdan ja vettä ei valu hukkaan kun vuoto saadaan pian korjatuksi. Kun osuuskunnan vesi on kytketty talon verkostoon, siinä ei sen jälkeen saa käyttää mitään muita vesiä esim. omaa kaivovettä, järvivettä tms. bakteerivaaran takia. Kaksi täysin eri järjestelmää on sallittu.


Viemäri asiaa

Alla olevasa videopätkässä näkyy veden ja hapen sekottuminen vesijohdossa, jos paine on välillä hävinnyt vesijohdosta, mäkisessä maastossa tälläinen ilmiö tulee helposti.

Vesi kirkastuu lasissa nopeasti, mutta sameaa vettä voi tulla vesijohdossa jopa viikon ajan. Vesi on juomakelpoista.